Éhes vagy? Hol ennél?

 

A görög konyha

A görög konyha kellemesen fűszeres egészséges, teli van zöldséggel, halételekkel, különleges húsokkal. Sokfele ismert a függőlegesen forgó nyársra rátűzött hússzeletek látványa. Mindig azt a réteget szelik le belőle, amely már szép pirosra sült. Ezután tehetjük pitába, vagy tányérra, mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.

A húsok számos elkészítési formáját ismerik (sült, pörkölt, grill), különféle fűszereket használva, pedig ízek ezreit produkálják. Ételeik főszereplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt, utóbbi nemcsak főzésre, de salátáik gazdagítására, azok ízeinek kiemelésére is szolgál. A görögök törekednek arra, hogy mindig a legfrissebb zöldségekkel gazdálkodjanak. Salátáig nemcsak köretként vagy dekorációként, de önálló fogásként is megállják helyüket. Kísérőként feta sajtot használnak, melynek enyhén sós íze tökéletes harmóniát alkot a zöldségekkel.

A görög konyha igazi csemegéjének tartják a báránysültet, ami a Földközi-tenger vidékén – ahol pedig ebben nagy a kínálat – a legfinomabbnak számít. Ennek a magyarázata mindenekelőtt – bár az elkészítés módja is lényeges – a hús minősége. Az ezen a tájon tenyészetett birkának a faggyúja ugyanis nem oszlik el az egész testen, hanem a faggyúmirigyben gyűlik össze, így nincs a bárány- vagy birkasültnek sokak által nem kedvelt „illata”. A hozzá kínált mentás joghurtmártás már kicsit furcsa lehet a magyar ízlésnek, de a sós feta, az omlós juhsajt önmagában vagy salátában igazán élvezetes. Fetával, spenóttal, hagymával, tojással töltve készítik a kiadós, ízletes rétesfélét, a szpanakopittát, amit ugyancsak érdemes megkóstolni.

Házhozszállítás

Étterem ajánló
Taverna Andreas Görög Étterem
Taverna Andreas