Éhes vagy? Hol ennél?

 

A sushi hazája, a japán konyha

A japán konyhaművészet jellemzője, hogy az ételek többsége szinte nyersen kerül az asztalra. Ilyen nyers étel például a már nálunk is jól ismert sushi, mely nyers halból, vagy garnélarákból és enyhén pácolt rizsből áll.

Kínához hasonlóan Japánban is az egyik legfontosabb alapanyag a rizs. Japán földrajzi adottságait tekintve ez nem is volt olyan egyszerű a rizst meghonosítai a szigeten, hiszen a magas hegyek miatt csak igen kevés alkalmas földterület jutott rizstermesztésre. A rizst leginkább üresen fogyasztják, minden étkezéskor külön tálkából. Ha más ételekkel összekeverik, akkor már más elnevezéssel illetik.

A világháborús időszakot követően a különféle szárazföldi állatok húsát is egyre gyakrabban kezdték használni. Azóta világszerte ismert az ún. "kobamarha" a legkeresettebb marhahús Japánban. Különlegességét az adja, hogy az állatokat még életükben sörrel itatják és bőrüket olajjal kenegetik. A húst hajszálvékonyan szelik és csillagászati összegekért árulják.

A leveseik alapját a miszo képezi. A miszo babból készül, úgy, hogy először ledarálják, majd megfőzik és élesztőt adnak hozzá, végül ezzel a masszával sűrítik leveseiket. Ételeik ízesítéséhez sok szószt használnak, amiknek alapja többnyire a szója és a porcukor. Az édes- csípős szósz a legnépszerűbb, például a friss halat, sütés előtt ebbe a szószba mártogatják. Ugyanakkor különféle zöldségekhez is ezt szolgálják fel.

Házhozszállítás

Étterem ajánló
Planet Sushi Oktogon - japán konyha
Planet Sushi Oktogon
Sushi Futár - japán konyha
Sushi Futár
itoshii - japán konyha
itoshii
Maguro Sushi Bar - japán konyha
Maguro Sushi Bar
Osaka Sushi & Wok Bar - japán konyha
Osaka Sushi
& Wok Bar
Sushigyár - japán konyha
Sushigyár