Éhes vagy? Hol ennél?

 

A pizza hazája, az olasz konyha

Az olasz konyha fő ételei természetesen a tészták és a pizzák. A pizza eredete a római időkbe nyúlik vissza, amikor még „megkent” vagy „feltéttel kínált” kenyér volt. Attól kezdve, hogy felhajtották a kenyér szélét, nehogy lecsússzon vagy leessen róla a feltét, már alakulóban volt a pizza.

Olaszország egyes területeinek konyhája ízvilágban eltér egymástól. Az északi konyhában talán a bolognai főzési mód a leggazdagabb, a tagliatellének nevezett metélt tésztával, a tortellinivel, a tojásos ételekkel, a kolbászokkal. Piemondtban a helyi szarvasgomba és a fonduta, a melegen tálalt olvasztott sajt a specialitás. A genovai konyhaművészet jellegzetes ízét a bazsalikom adja a sajttal, fokhagymával, mogyoróval és olívaolajjal készített mártásban. Firenze híres a helyi, kíváló minőségű bistecca alla fiorentináról (bélszínjava firenzei módra). Az alla romana, a római stílusú konyhaművészet produkálja a legfinomabb gnocchit, vagyis krumplinudlit. Dél-Olaszországban Nápoly vezet különleges pastáival, sűrű paradicsommártásaival, mozzarella sajtjával és más sajtféleségeivel.

Külön kiemelendő a pasta az olasz konyha legnépszerűbb, legelterjedtebb fogása, az olasz ízlés és praktikus zsenialitás elragadó megnyilvánulása, ahogyan a néhányféle száraztésztából levek, mártások s különféle egyéb adalékok variálgatásával különböző ízű, jellegű ételek sokaságát hozzák ki. A pasta legelső alapszabálya, hogy frissen főzve kell asztalra adni. A legsietősebb vendég is megérti ezt, s vendéglőkben csakúgy, mint otthon, a tésztát akkor illik forró sós vízbe dobni, amikor a vendég már az asztalnál ül. Az olasz pasta-főzés egyik főszabálya, hogy a pastát, makarónit kettétörni nem szabad.

Házhozszállítás

Étterem ajánló
A la Pizza Girl - pizza, olasz konyha
A la Pizza Girl
50minutes - pizza, olasz konyha
50minutes
1st Buffet and More - pizza, olasz konyha
1st Buffet and More
Pizza Mester - pizza, olasz konyha
Pizza Mester
Dr. Pizza IV. - pizza, olasz konyha
Dr. Pizza IV.
#1 Pizza - pizza, olasz konyha
#1 Pizza