A NetPincér 100% karbonsemleges


Mit jelent a karbon-/ klímasemlegesség?

Karbonsemlegesség alatt azt értjük, hogy egyensúlyt teremtünk a légkörbe kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid mennyiség között. Karbonsemleges lehet egy termék/ szolgáltatás vagy akár egy teljes vállalat működése is.1

A NetPincér 2020. január 1-től 100%-ban karbonsemleges, beleértve a vállalati működést, az ételrendelést és kiszállítást is.

Ez azt jelenti, hogy ha a NetPincérről rendelsz, minden rendelésedhez kötődő üvegházhatású gázt semlegesítünk. A futárok járműveiből származó kipufogógázt, a NetPincér irodáinak környezetterhelését, a dolgozók munkába járásából eredő szén-dioxid terhelést és még sorolhatnánk, mind-mind kiegyenlítjük. Ez hogyan történik? Olvass tovább, egyszerű, mint az 1x1.

Hogyan válhat egy cég karbon-/ klímasemlegessé?

Az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkentésének és ezzel a karbonsemlegesség megvalósításának egyik módja az, ha az egyik iparágban keletkező kibocsátásokat valahol máshol ellensúlyozzuk.¹ Amellett, hogy a NetPincérrel több alapítványt segítünk, köztük a MyForest (Közösségi Erdőkért) Alapítványt és ezzel számost fát ültettünk már, egyéb kezdeményezéskben is részt veszünk. A Delivery Hero csoport tagjaként olyan zöld projekteket támogatunk, amelyek harmadik fél által igazoltan üvegházhatású gáz kibocsátásokat kerülnek el, illetve kötnek meg.

Mit jelent ez a gyakorlatban a NetPincér esetében?

A NetPincér Peruban támogat a ClimatePartner vállalat segítségével egy esőerdővédő programot. A kezdeményezés által 400 perui család tud fenntarthatóan művelni 300.000 hektár amazóniai, trópusi erdőt. Az erdőség szén-dioxid elnyelőként ellensúlyozza a Delivery Hero - ezen belül a NetPincér - által kibocsátott szén-dioxid mennyiséget is. A támogatás lehetővé teszi az ottani családok számára, hogy földművelési jogokat szerezzenek és fenntarthatóan gazdálkodják ki, brazil dió termesztéssel (illetve ebből szappan és olaj készítésével) a mindennapi betevőjüket. A támogatás által a gazdák mikro hiteleket is kaphatnak, továbbá logisztikai, üzleti és technológiai tanácsokat, hogyan tudják fenntarthatóan működtetni vállalkozásaikat.2a

Hogyan segít a karbonsemlegesség elérésében egy esőerdővédő program?

Amennyiben erdőgazdálkodáson keresztül szeretnénk elérni a karbonsemlegességet, alapvetően 3 módszert különböztetünk meg:

1. erdősítés és újratelepítés
2. fenntartható erdőgazdálkodás
3. pénzügyi ösztönzés a szén-dioxid megkötő/elnyelő erdők védelmében (REDD+ program) 2b

A perui esőerdővédő program segítségével megvalósul 300.000 hektár erdő fenntartható művelése illetve a lakosság anyagi támogatásával, közvetetten veszik elejét az erdőírtásnak. Az így megvédett és fenntartott erdőség képes elnyelni annyi szén-dioxidot, amennyit a vállalat egyébként kibocsát, tehát semlegesítődik a hatás.


Megvalósuló ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok 2c

A szegénység felszámolása Az éhezés megszüntetése Az egészség és jóllét Minőségi oktataás Nemek közötti egyenlőség Tisztességes munka és gazdasági növekedés
Egyenlőtlenségek csökkentése Fenntartható városok és közösségek Felelős fogyasztás és termelés Fellépés az éghajlatváltozás ellen Szárazföldi ökoszisztémák védelme Partnerség a célok eléréséért


Szeretnél Te is tenni valamit a bolygóért?

Nálunk adott a lehetőség!

Ültess Te is fát a MyForest-el és máris zöldebbé tetted egy picit a Földet.
Források:

A chat ablak megnyitásához, a böngésződ beállításaiban engedélyezned kell a www.netpiner.hu oldalon a felugró ablakokat!
Csevegés a felugró ablakban
Segíthetünk?