Mexikói ételek - tüzes, fűszeres, ízletes

A magyar konyhát Európa egyik legfűszeresebbjének tartják, talán ezért is örvendenek nagy népszerűségnek hazánkban a pikáns, mexikói fogások. A tüzes jalapeno paprikával ízesített chili con carne hamar megtalálta az utat a magyar asztalokra, de manapság már egy taco vagy burrito sem ismeretlen fogalmak Magyarországon.

A mexikói konyha története

A prekolumbián étrend

A spanyol gyarmatosítók lmegérkezése előtt a mai Mexikó területén élő népek, elsősorban a maja és azték nyelveket beszélő törzsek étrendje még sokban különbözött attól, amit ma mexikói konyhaként ismerünk. Viszont már ekkoriban is meghatározta az étkezést a kukorica és a kukoricalisztből készült tészták, kenyerek, a bab, a tökfélék, a pulyka, az édesburgonya és a chili. Az alacsony húsfogyasztást azonban bogarak és lárvák nyújtotta proteinforrásokkal igyekeztek ellensúlyozni, amiből mára szerencsére csak Mezcal üvegében található kukac maradt.

Vegetáriánus konyha

Az európaiak megérkezése után

Az Azték Birodalom és a maja városállamok meghódítása után a spanyolok kísérletet tettek rá, hogy az új gyarmatokon is bevezessék a hazai konyhát. A 15-16. századi spanyol gasztronómiát már azelőtt is érték jelentős, első sorban arab hatások, ugyanis ekkoriban fejeződött be az Ibériai-félsziget visszafoglalása a móroktól. Így nem meglepő, hogy Mexikóban is nagyon hamar elkezdett keveredni az őslakosok és az újonnan érkezettek konyhaművészete.

Chili paprika, avokádó, kukoricaliszt

A vörös, a fehér és a zöld, akár a mexikói zászló trikolórja is lehetne, de jelen esetben a három, talán legismertebb alapanyag, amit a közép-amerikai ország konyhája használ. Sok mexikói ember a nemzeti indentitás részének tekinti a chili paprikát és fűszerek domináns használatát. A különféle édes és erős paprikák mellett a kukoricalisztből készült lepénykenyér, a tortilla az egyik legismertebb mexikói étel. Ebből készül a taco, a burrito, a quesadilla és a fajitas is.

A kukorica azonban főzve és sütve is fontos kisérője sok fogásnak, akárcsak a vörös és fekete bab. Amerikából került Európába a paradicsom is, így nem meglepő, hogy a mexikói konyhában is gyakori alapanyag.

A spanyol hódítok terjesztették el az országban a tejtermékek fogyasztását, ahogy a pulykán kívül minden más húsféle megjelenése is nekik köszönhető. Az egyik ikonikus mexikói étel, a marhahúsból készült, reszelt sajttal megszórt chili con carne már annak a fúziónak az eredménye, ami az őslakosok és a hódítók gasztronómiája között ment végbe. Észak-Mexikó vidéki részein ma is készül a legtöbb faluban sajt tehén- vagy kecsketejből, de a modern technológiáknak köszönhetően rengeteg receptben vált nélkülözhetetlenné ez az alapanyag.

A vegetarianizmus története

A déli konyha viszont a halak és tengeri herkentyűk kedvelőit vonzza első sorban, itt sokkal dominánsabbak a prekolumbián jegyek, ahogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is magasabb. Spanyol hatásra indult meg a rizstermesztés is az országban, így ma már sok fogás hozzávalói között szerepel ez is, ahogy a búzaliszt is, de továbbra is a kukorica a domináns gabonaféle.

Street food

Európát először a rendkívül ízletes és változatos, ma divatosan street foodnak nevezett, egyszerű, gyorsan elkészíthető, és akár állva vagy menet közben is fogyasztható mexikói ételek hódították meg. Kinek ne csordulna össze a nyál a szájában egy darált húsos burrito vagy csirkés quesadilla említésekor? Fontos megjegyezni, hogy ezek nem alapvetően főfogások, sokkal inkább előételek, vagy fő étkezések között elfogyasztott, többnyire meleg ételek, amik változatosságukkal és variálhatóságukkal váltak különösen népszerűvé. Ez a variálhatóság szerencsére lehetővé teszi, hogy akár komplett ebédeket és vacsorákat is összeállítsunk a tortillába tekert vagy rakott finomságokból, megfelelő körettel, salátával kiegészítve őket.

Ovo-lakto vegetarianizmus

Fő étkezés, azaz a comida

A gazdag mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező Mexikóban az életmódhoz illeszkedve a vacsora és a reggeli vált a legfontosabb étkezéssé, az ebéd pedig legtöbbször a már említett gyors és praktikus ételeket jelentette. A vacsora azonban mindig kiadós kellett, hogy legyen a nehéz, dolgos nap után. A reggelit is gyakran egészítik az este elkészített, meleg ételek, hogy megfelelő energiát biztosítsanak a munkához.

Gyakran elfeledkezünk róla, pedig a mexikói konyhának is fontos eleme a leves. A klasszikus chilis kukoricalevest talán már sokan ismerik, de a legtradicionálisabb mégis a csirkehús leves, kukoricalisztből készült tésztával. A fő fogás leggyakrabban tortillából, babból, zöldségekből és sült húsból áll, amit mexikói ételek egyik nélkülözhetetlen kísérője, a tüzes vagy éppen lágyabb öntet, a salsa kísér. Ugyan a tequila Mexikó legismertebb itala, az étekezéseket sokkal gyakrabban gyümölcslé, esetleg sör egészíti ki, utóbbiak közül sokat kukoricából készítenek.

Ma már rengeteg országban termelik a kakaóbabot, és világszerte több milliárdan fogyasztják a belőle készült édességeket, de a csokoládé hazája bizony Mexikó. Már az aztékok is fogyasztottak forró csokoládét, így nem meglepő, hogy a mexikói vacsorák után a desszert szerepét szintén ez az édes, meleg ital tölti be. Érdemes kipróbálni a különféle ízesítésű forró csokikat, akár az egészen meglepőeket is, mint a chiliset.

Klasszikusok

Chili con carne

Talán az első mexikói étel, amivel az ember találkozik. Nevének szó szerinti jelentése chili hússal, azoban a darált marhahúson és a chilin a fogás kívül elengedhetetlen eleme a paradicsom, sőt, a legtöbb esetben a bab és a kukorica sem maradhat ki belőle. A kiadós, fűszeres egytálétel mellé általában tortillát szokás fogyasztani, de a kukoricakása is kiválóan passzol hozzá. A vegetariánusoknak sem kell szomorkodnia, az ő kedvükért is készül a chili sin carne, azaz a húsmentes változat.

Chili con carne

Taco

A taco tulajdonképpen egy félbehajtott tortilla, aminek töltelék rendkívül változatos lehet a darált hústól kezdve a zöldségeken át a halig, így mindenki megtalálhatja a saját szájíze szerinti tacót. Gyakran kíséri avokádóból, lime levéből, hagymából és paradicsomból quacamole vagy salsa mártás.

Burrito

A tacoval ellentétben a burrito feltekert, legtöbbször búzalisztből készült tortillát, ebbe csomagolják be a tölteléket. Utóbbi leggyakrabban darált húsból és babból áll, de természetesen ez az étel is azért vált rendkívül nészerűvé, mert az elkészítési variációk száma gyakorlatilag végtelen.

Quesadilla

A quesadilla abban különbözik első sorban a tacótól és a burritótól, hogy a tortillát először megsütik, és arra kerül rá a töltelék. Ez a legtöbb esetben sajtot jelent, amit kiegészíthet hús, hal és zöldség is, szintén széles terepet engedve a szakács fantáziájának.

Fajitas

A fajitas elnevezés első sorban sült, grillezet húsokat, hagymát és paprikát takar, amit gyakran egészít ki rizs, és a tortilla sem maradhat el mellőle. Kerülhet mellé még zöldség és különféle szószok is, esetleg sajt. Bár alapvetően nem street food, ma már gyakran tortillába tekerik, ezzel is megkönnyítve a fogyasztását.

Enchillada

Itthon talán kevésbé ismert, de világszerte nem véletlenül közkedvelt mexikói specialitás az enchillada. A húsból, babból, zöldségekből álló tölteléket kukoricalisztből készült tortillába csavarják, majd az egészet nyakon öntik chili paprikából és paradicsomból készült szósszal. Se szeri, se száma a különböző változatoknak halastól a vegetáriánusig ebben az esetben sem.
Ételrendelés Budapesten
Házhozszállító éttermek listája Budapest környékén:
A chat ablak megnyitásához, a böngésződ beállításaiban engedélyezned kell a www.netpiner.hu oldalon a felugró ablakokat!
Csevegés a felugró ablakban
Segíthetünk?