PIZZA - a világ (egyik) legnépszerűbb étele

Ínycsiklandó, olvadt mozzarella, illatos paradicsomszósz és friss bazsalikom. Esetleg pepperoni és oregano? Vagy sonka és ananász? Valószínűleg mindenkinek más és más változat jelenik meg a szemei előtt, ha meghallja a pizza szót, de az az egy biztos, hogy összefut a nyál a szájában. Itáliából indult világhódító útjára, de ma már minden nemzet egy kicsit a magáénak vallja, így mi, magyarok is.

A pizza története

A kezdetek

A különböző feltétekkel ízesített sós vagy édes, vékony lepénykenyerek már időszámításaink előtt megjelentek a Földközi-tenger partvidékén élő népek konyhájában. A pizza szó eredetileg lepényt jelent, azonban az ókori Róma és később Itália pizzái nagyon különböztek attól az ételtől, amit ma ezen a néven ismerünk.

Egészen a 19. századig úgynevezett fehér pizzákat készítettek, amiket tejföllel vagy zsírral kentek meg, és arra kerültek a feltétek. A ma is ismert változat Nápolyban született meg, miután a paradicsom általánosan fogyasztott élelmiszer lett Európában, és az indiai vízibivaly Itália szerte elterjedt háziállattá vált. Utóbbi tejéből készül az igazi, olasz mozzarella.

A klasszikus, nápolyi pizza

A pizzát a 19. század első feléig igazi street foodként tartották számon, ugyanis addig kizárólag utcai árusok kínálták. Csak 1830-ban nyitott meg az első pizzeria, ami nélkül ma már nemhogy nem tudunk elképzelni egy olasz várost sem, de igazi kihívás olyan települést találni a földgolyón, ahol ne lenne legalább egy pizzasütő kemence.


A pizza összetevői - az eredeti, olasz pizza

A pizzatészta

A tészta tradicionálisan fehér búzalisztből, vízből és élesztőből készül, amit kelés után kinyújtanak, kör alakúra formáznak, és fa tüzelésű kemencében, kőlapon sütnek meg. Az élesztőt általában egy kis kanál cukorral bírják még intenzívebb működésre, azonban a tészta ízét, karakterét a tengeri só és nem ritkán zöldfűszerek adják.

A szósz

A szósz alapja a paradicsom, ami lehet frissen szüretelt, de a jó minőségű, konzerv hámozott paradicsom is kiválóan megfelel. Ehhez legtöbbször apróra vágott fokhagymát, borsot, egy csipet sót és friss bazsalikomot valamint oregánót adnak, de természetesen ez is tájegységenként vagy akár pizzeriánként változhat.

A feltét

Az egyik legismertebb pizza, a Margherita, ami Margaréta olasz királynő nápolyi látogatásának tiszteletére készült először, és a zászló trikolórjának színei inspirálták. A zöldet a bazsalikom, a fehéret a mozzarella sajt, a pirosat pedig a paradicsom jeleníti meg.

Emellett természetesen még számos változatban készítik Itália szerte, megjelenik rajta a gomba (funghi), a sonka (prosciutto), a tenger gyümölcsei (frutti di mare), az olaszkolbász (pepperoni), de rengeteg zöldség, húsféle vagy hal is szerepelhet a feltétek között, a kombinációk száma szinte végtelen, bár hagyományosan egyszerre négynél többet nem használ az olasz konyha. A pizza egy speciális változata a calzone, ahol a tésztát kettéhajtva és megtöltve sütik meg.

Napjaink pizzája

Ahány ház, annyi pizza

Amióta elhagyta Nápoly városát, és elindult világhódító útjára, a pizza mindenhol alkalmazkodott a helyi ízvilághoz és étkési szokásokhoz. A hagyományos, paradicsomos szósz mellett megjelentek a tejfölös, fokhagymás és sajtos alapok is, ahogy a feltéteknek is csak a készítők fantáziája szabhat határt. Kevesen tudják például, hogy a népszerű, sonkás, ananászos és sok esetben még kukoricával is megszórt Hawaii pizzát Kanadában álmodta meg egy pizzaiolo, azaz pizzakészítő.

A pizza egyik legfőbb vonzereje a változatosság. A klasszikus feltét-kombinációkon kívül (pl.: Piedone, SonGoKu, Húsimádó stb.) mi is összeállíthatjuk a saját szájízünknek leginkább megfelelő pizzát. Minden egyes országban megjelentek a helyi konyha népszerű alapanyagai a feltétek között, így ma már senki sem csodálkozik egy gyrosos, mexikói chilis vagy a hazánkban méltán népszerű, kolbásszal, csípőspaprikával és baconnel készített, magyaros pizzán.

Amerika, a pizza második hazája

A vékonytésztás, olasz változat mellett népszerű még a vastag, serpenyőben sült chicagói pizza is, amit nagyon sok gyorsétterem is készít, hiszen egyszerűbb az utcán vagy akár menet közben fogyasztani. Kevesen tudják, de az Egyesült Államok lakosságának 94%-a fogyaszt rendszeresen pizzát, így a hamburger mellett tekinthetjük második nemzeti ételnek is.

Fontos különbség, hogy az amerikai pizzák tésztájába növényi, többnyire olívaolajat is kevernek, hogy könnyebben nyújthatóvá tegyék. Az olasz bevándorlók által meghonosított étel mára rengeteg változatban készül az országban. A már emlétett chicagói mellett a vékonyabb tésztájú New York-i, a vastag szélű, külön szósszal tálalt Detroit-i vagy az egészen egzotikus, távol-keleti feltéteket is felvonultató kaliforniai pizzák a legismertebbek. Szintén az USA-ban készítettek először sajttal töltött szélű pizzát is, ami azóta Európában is nagy népszerűségnek örvend.

Nem csak finom, egészséges is

Ételeinknek régóta már nem csak a tápértéke, hanem az egészségünkre, alakunkra gyakorolt hatása is fontos szempont. Ezért a legtöbb pizzeria igyekszik figyelmet fordítani arra, hogy gluténmentes és teljes kiőrlésű gabonából vagy tönkölybúzából készült pizzák is szerepeljenek az étlapon. A húsok és sajtok mellett pedig egyre nagyobb szerepet kapnak a feltétek között a friss zöldségek és fűszernövények, valamint a halak és akár a tofu is.

Gyorsan, kényelmesen

Bár kétségtelenül megvan a hangulata egy pizzeriának, amit átjár a sülő tészta illata, ma már nem feltétlenül szükséges kimozdulnunk, ha egy finom pizzára vágyunk. Legyünk otthon vagy a munkahelyen, ebédre ennénk, vagy egy házibuliba rendeljük, elég pár kattintás vagy egy telefon, és hamarosan meg is érkezik a frissen sütött, ropogós szélű, meleg pizza.

Ételrendelés Budapesten
Házhozszállító éttermek listája Budapest környékén:
A chat ablak megnyitásához, a böngésződ beállításaiban engedélyezned kell a www.netpiner.hu oldalon a felugró ablakokat!
Csevegés a felugró ablakban
Segíthetünk?