Vegetáriánus konyha - húsmentes ételek, nem csak vegetariánusoknak

Ropogós zöldségek, illatos gombák, cukkini, tofu. Sokaknak ezek az első dolgok, amik beugranak, ha a vegetariánus szót hallják. Mások diétára esetleg egy humánus, állatbarát világnézetre asszociálnak. Abban azonban valószínűleg mindenki egyet ért, hogy húsmentesen is lehet finomat és tartalmasat étkezni, gondoljunk akár a magyar konyha tésztaételeire és a méltán népszerű padlizsánkrémre, vagy az egzotikusabb, távol-keleti és indiai konyhák ínyencségeire.

A vegetarianizmusról röviden

A vegetarianizmus az a táplálkozási gyakorlat, amely bármilyen állat megölésével elkészített étel fogyasztását tiltja. Sok vegetariánus azonban nem csak a húst, de a más állati eredetű élelmiszereket is mellőzi étrendjéből. Vannak akik szerint megengedett a tojás és tejtermékek, valamint a méz fogyasztása, a szigorúbb, vegán táplálkozás követői azonban az összes állati eredetű élelmiszer fogyasztását elvetik. Sokak számára nem pusztán étrend, hanem életvitel a vegetarianizmus, az ő céljuk a minél kevesebb állati szenvedéssel és járó, és minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyó táplálkozás.

Vegetáriánus konyha

A vegetarianizmus története

Az ókortól napjainkig

Az első, vegetariánus étrendet követő csoportok az indiai szubkontinensen és a görög városállamok területén jelentek meg. Ez a fajta étrend minden esetben vallási-filozófiai törekvésekhez kapcsolódott, a természeti népek vadászó-gyűjtögető, tehát húsevő táplálkozásmódján való túllépést jelentett.

Az ókori Egyiptom papjai, a perzsa zoroasztriánus, Buddha követői mind vegetariánusok voltak. A nagy görög filozófusok, mint példáu Platón, vagy az orvostudomány megalapítója, Hippokratész és tanítványaik sem fogyasztottak húst. Ennek okai a húsmentes étrend szervezetre gyakorolt pozitív hatása és az erőszakmentesség tana voltak, vagy pedig az olyan vallási meggyőződések, mint a lélekvándorlás.

A középkorban a kereszténység elterjedésével a vegetariánus táplálkozás szinte teljesen eltűnt Európából. A hús azonban a gazdagok kiváltsága volt, hal pedig nagy bőségben csak a tengerek mellett élők számára állt rendelkezésre, így a kontinens szegényei többnyire növényei eredetű ételeket és tejtermékeket fogyasztottak. Egészen a reneszánszig kellett várni a vegetarianizmus újbóli megjelenéséig, amikor is az egyetemes kultúra olyan nagy alakjai, mint Leonardo da Vinci képviselték ezt a táplálkozási irányzatot, vagy egyes szerzetesrendek, de ők nem filozófiai, hanem aszketikus okokból.

A 19. századtól indultak virágzásnak az európai vegetariánus mozgalmak, olyan követőkkel, mint Tolsztoj, Rousseu, Shelley, Shaw vagy Wagner. A 20. századtól világszerte egyre több követőt nyertek a húst elvető táplálkozásformák, nem utolsó sorban Gandhi vagy Albert Schweitzer hatására.

A vegetarianizmus története

Irányzatai

Szemi-vegetarianizmus

A szemi-vegetarianizmus, azaz fél-szemi-vegetarianizmus nem tekinthető igazi vegetariánus irányzatnak, hiszen a hal fogyasztását is engedélyezi. Követői jellemzően odafigyelnek arra, hogy az általuk fogyasztott halak fenntartható gazdalkodásból származzanak.

Ovo-lakto vegetarianizmus

A tojás (latinul ovum) és tej (latinul lac) valamint az abból készült termékek egészítik ki a növényi táplálékot. Itt is fontos szempontnak minősülnek az állattartás körülményei, illetve a minél kevesebb vegyszer és gyógyszer, különösen antibiotikum használatával előállított, lehetőleg bio minősítésű élelmiszer fogyasztása. Általában ételintoleranciából, allergiából kifolyólag szétválhat tisztán ovo- és tisztán laktovegetarianizmusra.

Ovo-lakto vegetarianizmus

Veganizmus

A vegánok csak tisztán növényi eredetű ételeket fogyasztanak, minden állati terméket kerülnek. Ez gyakran nem csak a táplálkozásra, de a ruházkodásukra is igaz, például elutasítják a bőröket és szőrméket. Legtöbbször erős filozófiai háttérrel párosul, ami elsődleges fontosságúnak tartja az állatok és a természet kizsákmányolásának elutasítását, így például az állatkísérleteket és az esőerdők irtását is ellenzi. Fontos szerepet kap a vegán étrendben a tofu és a növényi “tejek”, mint a szójatej, rizstej vagy a kókusztej.

Napjaink vegetariánus konyhája, ételei

Különlegességből hétköznapi

Nem is gondolnák sokan, de a hagyományos magyar konyhában is több, húsevők körében is népszerű vegetariánus étel található, mint például a krumplis vagy káposztás tészta (durum tészából elkészítve vegán), a túrógombóc, a rántott gomba vagy akár karfiolleves. Ezek mellett már régen megjelentek a húsos ételek húsmentes változatai, mint a zöldséges fasírt, a hús nélkül készített töltött cukkini vagy töltött paprika.

A húsmentes ételek őshazája azonban Dél-kelet Ázsia, az indiai, thai és vietnami éttermek magyaroszági megjelenésével pedig ezen konyhák vegetariánus ételei is nagy népszerűségre tettek szert. A már említett tofu szinte alapélemiszerré vált széleskörű felhasználhatósága miatt, de a samosa vagy a tavaszi tekercs vegetariánus változata is széleskörű rajongótáborral rendelkezik, akárcsak a közel-keleti eredetű hummusz, falafel vagy shakshuka. A szóján kívül a csicseriborsó, a különböző rizsfélék vagy krumpli és az édesburgonya is egyre több hazai háztartásban találta meg a helyét.

Fő az egészség!

Fő az egészség!

Azaz sokszor nem is fő, hiszen a vegetariánus és vegán táplálkozás is nagy hangsúlyt fektet a frissen elfogyasztott zöldségekre és gyümölcsökre is. Egyre nagyobb szerepet kap az ökológia gazdálkodásból származó bioélelmiszer is az egészségtudatos fogyasztók étrendjében. A kevesebb húsfogyasztás egyik fontos hatása a zsírok bevitelének csökkenése, a rostos ételek pedig az emésztést segítik.

Sokan csak hosszabb-rövidebb időközönként tartanak vegetariánus diétát, mások pedig a hét csak korlátozott számú napján fogyasztanak húst. Ezzel nem csak a saját, de bolygónk egészségét is védjük. Ráadásul a jó minőségű, húsmentes ételek már nem csak a piacokról megvásárolva, majd otthon elkészítve érhetőek el, hanem játszi könnyedséggel megrendelhetők az interneten vagy telefonon, és a gyors házhozszállításnak hála, rövid idő múltán már élvezhetjük is a finomabbnál finomabb fogásokat.
Ételrendelés Budapesten
Házhozszállító éttermek listája Budapest környékén:
A chat ablak megnyitásához, a böngésződ beállításaiban engedélyezned kell a www.netpiner.hu oldalon a felugró ablakokat!
Csevegés a felugró ablakban
Segíthetünk?